10 metode ca sa ai mai multi bani la pensie
17 October 2009Pana acum am discutat destul de mult despre pensiile private. Acestea sunt doar o parte din metodele de a avea mai multi bani atunci cand vrei sa te pensionezi. Aici este lista completa:
1. Pensia Privata Obligatorie
2. Pensia Facultativa
3. Asigurari de viata Unit Lined
6. Produsele de economisire-creditare ale bancilor pentru locuinte
7. Investitiile in fonduri mutuale
8. Investitiile la Bursa
9. Investitiile imobiliare
10. Investitiile in opere de arta
In saptamanile ce vor urma voi incerca sa detaliez fiecare punct din aceasta lista. Daca mai aveti alte metode de a avea mai multi bani la pensie va rog sa le adaugati sub forma de comentarii.
Deprecated: Function link_pages is deprecated since version 2.1.0! Use wp_link_pages() instead. in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-includes/functions.php on line 6114
21 October 2009 la 12:57 pm
cea mai buna solutie e sa strangi bani de tanar si sa nu cheltui ca nebunul.
De obicei bancherii recomanda depozite in valuta cea mai tare/stabila (in cazul nostru euro)
Oricum un plan de pensii nu iti va da atat cat poti sa strangi pe cont propriu.
6 November 2009 la 1:41 am
De cele mai multe ori ai dreptate dar cel putin in cazul pensiilor obligatorii, suntem cu totii obligati sa dam acele sume de bani. De aceea eu prefer sa fiu inscris la un fond de pensii decat sa raman doar cu pensia de la stat. Cred ca intr-un viitor nu foarte indepartat pensia de la stat va ajunge sa fie limitata superior, ceva de genul ajutorului de somaj sau a indemnizatiei de crestere a copilului. Si atunci daca nu vei avea pensie privata sau alte surse de venit vei ramane la pragul de subzistenta.
9 November 2009 la 5:15 pm
Mircea are dreptate, cumpatarea te scoate din greutati mari fara sa fii nevoit sa platesti ca un rob bancilor sau mai stiu eu caror societati de investitii care inainte de toate isi vand interesul lor( doar de aceea s-au infiintat, nu pentru ca vezi Doamne se preocupa ei de pensiile tineretului de azi !
16 November 2009 la 3:05 pm
Sunt angajat la o societate comerciala (functie economist) si am un salariu de 1200 lei in cartea de munca.
In momentul de fata banii care ii vireaza angajatorul la casa de pensii in numele meu (retinuti din salariu) sunt in suma de 126 lei (10,5% din salariu).
Cum as putea sa virez mai multi bani din salriu fara ca acesta (salariu) sa creasca.
Eu fac declaratie la pensii in programul lor si o depun lunar.
Cat declar acolo atata platesc cu op in contu de la trezorerie.
In momentu in care introduc in program o persoana si introduc si salariu acesteia acesta calculeaza automat suma ce trebuie sa o platesc.
Ideea este ca au in los de 126lei eu vreau sa contribui cu 200 lei (sa zicem).
Cum pot sa fac treaba asta fara sa maresc salariu in cartea de munca, adica sa nu platesc si la jomaj si la sanatate in plus.
16 November 2009 la 3:15 pm
Puteti sa optati pentru o ensie privata facultativa la care sa platiti pana la maxim 15% din venitul dumneavoastra.
16 November 2009 la 4:09 pm
“Adrian” ai dreptate ! — mersi mult —
Da eu nu o vreau varianta asta .
Cum pot sa pun in aplicare metoda mea ???
16 November 2009 la 10:27 pm
Nu prea vad ce motive ati avea sa platiti mai mult la pensia de la stat. Se poate ca peste cativa ani aceasta sa fie plafonata superior si atunci singura sursa de a va creste “pensia” este fie sa aveti pensie privata fie sa fi strans suficienti bani in alte moduri. De la un moment dat se preconizeaza ca sa apara si a noi asa zisi furnizori de anuitati. Acestia va vor lua sumele economisite si in schimb va vor garanta plata unei sume lunare constante (pensie). Ca sa va pregatiti pentru acel moment puteti incepe sa strangeti diferenta lunara (200-126=74 lei) intr-un cont de economii. Daca perioada de economisire e suficient de mare suma stransa va fi considerabila.
17 November 2009 la 10:00 am
“Adrian” mersi mult de explicatii. Iesti un dragut.
De ce ma intereseaza ce am intrebat ? Are cu totul alt context, alta interes si alt scop.
DECI :
CUM POT SA PUN IN APLICARE METODA MEA ???
8 December 2009 la 7:34 pm
pentru nr.4. Nu se poate plati mai mult pentru pensie iar pentru sanatate nu(la sanatate platesti procent din veniturile salariale, deci daca declari mai mult, platesti si sanatate mai mult)
9 December 2009 la 2:50 pm
iti faci o asigurare de viata in care poti pune cit vrei ,poti mari suma in fiecare an ,in plus ai si protectie ,in timp ce alte pensii nu iti ofera acest mare avantaj
16 December 2009 la 9:57 am
Va multumesc la toti pt raspunsuri.
M-am interesat la casa de pensii si nu se poate vira mai mult.
Dar poti sa depui bani pt o alta pensie, un fel de pensie privata dar la stat.
PT. NR. 10 “VASI” nu ma intereseaza
In cazu asta “multi vad putin pricep”
mare atentie fratilor la asa ceva !!!!!!!!
reclamele suna bine
aburelile agentilor suna si mai bine
am un prieten care a facut o asfel de asigurare si dupa 4 ani mai avea in cont 85% din sumele depuse
EXPLICATIA:
Banii au fost investiti in actiuni carora le-a scazut valoarea
17 December 2009 la 2:16 pm
Cea mai mare hotie facuta pe seama tinerilor este acest fond de pensii administrate privat- pui lupul paznic la stana- astia care aduna banii de la tineri fug cu banii din tara sau dau faliment sau se aranjeaza pwe ei si ai lor.
17 December 2009 la 3:45 pm
buna constatarea ta , dar o asigurare sau un plan financiar de pensii nu il faci doar pentru 4 ani si in acesti ani dvs aveti protectie in caz deces , accident,interv.chirurgicala boala si acc.etc.
ex. o inv. gr. II se preiau aceste rate si se duc mai departe pe perioaoada cat sunteti in incap. m-ca.
Oare ce banca sau CAS DE PENSII VA ASIGURA ACEASATA PROTECTIE ? DA, NU ESTE CARITAS ….
4 January 2010 la 10:19 pm
Cred ca cea mai buna metoda de asigurare a unei sume relativ constante la varsta cand nu mai poti lucra e sa faci o investitie care sa-ti aduca un venit suplimentar(de ex. o chirie)
6 January 2010 la 10:48 pm
Cred ca mai trebuia ceva- asigurari de viata cu capitalizare.Nu numai prin asigurari de viata Unit Linked poti pune (inca)ceva, deoparte.
Asigurarile de viata cu capitalizare sunt o alta forma de economisire, si trebuie avute in vedere. Recomand produse de asigurare de tip Unit Linked acelor persoane care au rabdarea, cunostintele si timpul necesar pentru a studia evolutia fondurilor de investitii. Daca nu le aveti, mergeti pe o asigurare de viata cu capitalizare. Discutati cu consilieri in asiguarari care va pot explica, corect, aceste tipuri de asigurari.
In afara de aceste asigurari, pensia facultativa reprezinta o alta modalitate, sigura, de a economisi! Ceea ce vom primi de la stat ( daca vom ajunge sa primim!!! pentru ca e posibil sa nu ajungem) nu reprezinta nici pe departe ceea ce ni s-ar cuveni, dupa atata cotizare! In plus, daca “dam coltul”, cei care raman dupa noi nu primesc nimic! Si cotizam cu totii, atata vreme si cu sume destul de insemnate!
Va recomand sa analizati cu atentie , inca de pe acum ( vorbesc de cei tineri) , sa va orientati catre aceste produse.
Va stau la dispozitie cu orice fel de informatii suplimentare si/ sau clarificari!
10 January 2010 la 1:53 pm
Cunosc sistemul de pensii si actual cat si din trecut.
O mare pacaleala, cine are curiozitatea poate vedea sistemulde pensii stabilit de legea 3/77 si sistemulactual.
Cumsa ai o pensie suficienta cand tu nu ai nici o vina ca partonul sau statuliti ficseaza un salariu din care doar tedescurci in viata de zi cu zi.
De ce spun ca sistemul vechi era mai bun/
Cat esti in activitate pentru functie esti platit.
pensia trebuie sa fie stabilita dupa principiul solidaritatii, pornind de la premiza ca si cei care nu fac decat muncii necalificate sunt necesarii societatii, nu poti fi savant si maturator in acelas timp.
16 January 2010 la 3:40 am
atapelea scrie:
16 Decembrie 2009 la 9:57 am
Va multumesc la toti pt raspunsuri.
M-am interesat la casa de pensii si nu se poate vira mai mult.
Dar poti sa depui bani pt o alta pensie, un fel de pensie privata dar la stat.
PT. NR. 10 “VASI” nu ma intereseaza
In cazu asta “multi vad putin pricep”
mare atentie fratilor la asa ceva !!!!!!!!
reclamele suna bine
aburelile agentilor suna si mai bine
am un prieten care a facut o asfel de asigurare si dupa 4 ani mai avea in cont 85% din sumele depuse
EXPLICATIA:
Banii au fost investiti in actiuni carora le-a scazut valoarea
hai sa lamurim cateva lucruri, pt ca acolo, pe strazi, sunt prea multi oameni care sunt inteligenti si stiu prea multe…cand vorbim in termenii unei asigurari sau a unei pensii private, 15% din ce depui se duce spre fondul de rezerva, salariile si comisioanele agentilor, managerilor si directorilor societatii unde ti’ai facut asigurarea,,,ca doar sunt si ei oameni si au dreptul sa manance…apoi, in functie de serviciul pe care l’ai cumparat de la ei, ca este asigurare sau pensie, prezinta trasaturi diferite…pentru unele asigurari se investeste in lucruri sigure, pt altele in lucruri mai putin sigure…vb despre obligatiuni, drepturi, depozite, chiar si bursa…la o pensie, cei 85% din banii care ii depui pleaca spre investitii ce ofera un venit fix….adica spre obligatiuni, in pricipal…dai 10 lei, dar stii ca vei lua 11…castigi putin, dar castigi…
legat de o asigurare…o faci pe 10 ani…ai o suma asigurata…la finalul contractului primesti acea suma, nici mai mult, nici mai putin…chiar daca ti se pare ca, dupa 4 ani ai cam putini bani in cont, tu vei primi suma garantata.
legat de o pensie…banii sunt investiti in obligatiuni, in principal…sunt sigure si au un venit fix…desigur ca mai exista si excedentul sau dobanda bancii, ce reprezinta cel mai imbucurator lucru la o pensie…la o dobanda de 5-6%, ai lua la o pensie de 2-3 ori mai mult decat ai cotizat (asta daca ai cotizat un timp indelungat)
vreti mai multi bani la pensie? in romania intalnim 4 piloni de pensie…primele doua sunt pensii de stat, unul administrat de stat, celalat privat, iar ultimele 2 sunt facultative administrate privat. puteti sa va documentati sau pot sa va dau mai multe informatii…
cat despre prietenul cu asigurarea…cel mai bine e sa se duca la agentul/a care i’a dat aceasta explicatie tampita si sa’i dea una dupa ceafa…astfel de agenti fac de ras piata asigurarilor din romania…
pentru mai multe informatii si nelamuriri, adresa mea de e’mail este hiru_alex la yahoo.com. as fi incantat daca m’ati contacta, pt ca de 4 ani ma intalnesc cu prea multe persoane ce vor informatii si nu primesc sau care inventeaza propozitii doar pentru a scoate ceva din gura.
17 January 2010 la 4:49 pm
pentru alexandru
Cand emitem pareri pro sau contra,se presupunem ca stim destule despre acel subiect,nu?
In ceea ce priveste asigurarile,iti propun,daca te intereseaza,sa intri si tu in sistem.
Este un domeniu pentru care nu trebuie sa investesti nimic altceva decat interes si putina preocupare.Poti castiga,legal,oricat iti propui.Si asta,doar in timpul tau liber,cu sprijin real din partea celor din structura.Ce zici?
17 January 2010 la 4:57 pm
Cu scuzele de rigoare pentru alexandru,comentariul anterior era pentru “atapelea” !
26 January 2010 la 10:27 am
Hai sa va spun o alta alternativa, despre care nu sa vorbit
Incercati sa depuneti in fiecare luna la banca 100 lei (noi), si cereti bancii ca dobanda lunara sa fie capitalizat in cont (adica sa va vireze dobanda in contu unde depuneti suta de lei asfel veti primi dobanda la dobanda).
I la sfarsitu primei luni
100(bani depusi) x 10% (sa zicem !! -dobanda) = 10 lei dobanda pe an / 12 luni = 0,83 lei dobanda pe luna
II la sfarsitu lunii a 2
100,83(bani depusi inclusiv dobanda) x 10% (sa zicem !! -dobanda) = 10,083 lei dobanda pe an / 12 luni = 0,84 lei dobanda pe luna
III la sfarsitu lunii a 3
101,67(bani depusi inclusiv dobanda) x 10% (sa zicem !! -dobanda) = 10,167 lei dobanda pe an / 12 luni = 0,847 lei dobanda pe luna
Puteti sa continuati acest calcul destul de usor in Excel
Puteti sa mariti suma depusa lunar sa misorati dobanda (pentru situatia de acum e cam mare).
Puteti cu capitalu strans sa jongalti la cursu de schimb, pe piata de actiuni, sau alte tranzactii financiare mai avantajoase decat dobanda bancara dar poate si mai riscante.
Rog pe toti sa faca simulare pe 20 de ani.
Iar daca faceti simularea pe 30 o sa vedeti ca suma se dubleaza fata de 20 de ani.
OSEVATIE
Acesta este doar un calcul teoretic, tine doar de fiecare in parte sa reuseaca sa il puna si in practica.
AVANTAJE
Dca castigi castigi cu mana ta
Daca pierzi pierzi cu mana ta
Ai propriu control al banilor tai nu alte societati mai mult sau mai putin transparente
DEZAVANTAJE
Daca dai otul popii nu iti da nimeni nici un ban in plus, ca la asigurarea pe viata
CERINTE
Acest lucru poate fi facut de persoane cu cunostinte minime (sau medii) despre dobanzi, piata de capital, piata valutara, etc.
CERINTE FOARTE IMPORTANTE
-RABDARE (pana la imbogatire)
-PERSEVERENTA
SI IARASI
-RABDARE
-PERSEVERENTA
.
.
.
-UN PIC DE INTELIGENTA
-UN GRAM DE NOROC
P.S.
Nu o sa spun rezultatul, dar sunt sigur ca la multi o sa le iasa ochii din cap ca la melc cand o sa il vada (Atentie …. sa nu gresiti la el)
30 January 2010 la 1:16 pm
pt atapelea
undeva mai sus ti’am spus ca daca vrei sa castigi ai nevoie de timp si bani…si se vede ca habar nu ai cum se mananca un depozit…bagi 100, dar in fiecare an banca iti ia intre 30 si 50 de lei, in comisioane…si daca vii acum si spui ca de fapt ai gasit banci care nu iau comisioane, inseamna ca in viata ta nu ai intrat intr’o banca. patru comisioane sunt omniprezente : deschidere de cont, inchidere de cont, administrare si retragere. si oricat de “gratuite” ar aparea astea in oferta, ele exista. fa distinctia intre un cont de economii (ce are dobanda, timp nelimitat si poti sa depui in el cand vrei) si un depozit (dobanda, timp limitat/nelimitat, dar nu poti sa depui in el cand vrei).
cat despre depozitul tau deschis cu 100 de lei…iti voi da exemple concrete…daca tin 20 de ani banii astia intr’un depozit, voi avea la final 487,54 RON. suuper, deja mi’au sarit ochii. doar ca am uitat niste chestii. pt k am facut depozitul la brd, ar fi trebuit sa scot 35 de lei din cont comisioane anuale. inmultit cu 20 de ani, ar trebui sa dau bancii 700 ron…eu iau 487 ron…nu stiu unde s’a dus castigul. sa zicem ca am facut la ing…tot 487 lei dupa 20 de ani, doar ca trebuie anual sa le dau 48 de lei…inmulteste cu 20 si vezi unde iti este castigul. sau poate fac la transilvania, unde trebuie sa le dau anual 38 de lei. sau poate la bcr, unde dau 40 de lei. orice ar fi, pt un depozit ai nevoie de bani multi si timp destul. sper ca ai inteles ce am explicat pe aici. toate cele bune
30 January 2010 la 8:36 pm
Scuze
ssccuuzzee
1
100 lei(suma depusa in prima luna) + 0 lei (suma reportata) + 0 lei(suma depusa lunar) = 100 lei(total sume la inceputul lunii) + 0,83lei(valoare dobanda lunara) = 100,83lei(total sume la sfarsitul lunii)
2
100,83 lei (suma reportata) + 100 lei(suma depusa lunar) = 200,83 lei(total sume la inceputul lunii) + 1,67lei(valoare dobanda lunara) = 202,51lei(total sume la sfarsitul lunii)
3
202,51 lei (suma reportata) + 100 lei(suma depusa lunar) = 302,51 lei(total sume la inceputul lunii) + 2,52lei(valoare dobanda lunara) = 305,03lei(total sume la sfarsitul lunii)
4
305,03 lei (suma reportata) + 100 lei(suma depusa lunar) = 405,53 lei(total sume la inceputul lunii) + 3,83lei(valoare dobanda lunara) = 408,40lei(total sume la sfarsitul lunii)
5
408,40 lei (suma reportata) + 100 lei(suma depusa lunar) = 508,40 lei(total sume la inceputul lunii) + 4,24lei(valoare dobanda lunara) = 512,64lei(total sume la sfarsitul lunii)
dobanda 10%/an
calculul nu tine cont de comisioane
Inca o data scuze
Nu am scris fomula corect.
Deci eu zic sa depui 100 lei lunar la banca, in fiecare luna intr-un cont cu capitalizarea dobanzii lunar autaomat (adica sa primesti dobanda la dobanda)
dupa 10 ani
ai depus 120luni*100lei=12.000 lei
ai incast o dobanda de 8.655,20 lei
total bani in cont 20.655,20 lei
dupa 20 ani
ai depus 240luni*100lei=24.000 lei
ai incast o dobanda de 52.569,69 lei
total bani in cont 76.569,69 lei
dupa 30 ani
ai depus 360luni*100lei=36.000 lei
ai incast o dobanda de 154.048,79 lei
total bani in cont 190.048,79 lei
16 June 2010 la 5:00 pm
Investitiile in aur, Trading pe piata de marfuri, pe FOREX 🙂
8 July 2010 la 2:21 pm
Intereseaza-te ce inseamna sa iti deschizi un cont de economisire la BCR Banca pentru Locuinte.
Atentie nu la BCR, ci la BCR Banca pt Locuinte.
Dupa un calcul simplu in comparatie cu alte banci vei vedea ca iesi in castig
Succes.
12 July 2010 la 1:14 pm
Poti sa-ti faci un contract de asigurari sociale la Casa de Pensii, dar pt. ce? Mai esti sigur ca vei mai primi pensie? Eu daca as putea nu as mai cotiza deloc. Mai bine iti strangi banii intr-un cont de economii si ii ai la batranete. Si primesti si dobanda … mica…. dar primesti.
31 July 2010 la 6:53 am
pt atapelea faci cam multe calcule si o sa-ti plesneasca creierii
2 August 2010 la 8:24 am
Aceste afirmatii comentarii si comportamente nu is au locul. Haideti sa fim seriosi si sa pastram un oarecare nivel de profesionalism.