6 semne ca obisnuiesti sa consumi mai mult decat iti permiti
22 April 2013Fie ca te consideri responsabil din punct de vedere financiar, fie ca stai tot timpul prost cu banii, exista cativa indicatori care iti arata ca cheltuiesti mai mult decat ar trebui – si fiind constient de asta ai putea sa eviti sa te plangi de lipsa banilor in situatii de urgenta.
1. Nu ai putea trai fara venitul pe care il ai cel putin 6 luni
Iti trebuie o motivatie ca sa incepi sa economisesti? Fa un calcul si vezi care este castigul tau in fiecare luna. Apoi, inmulteste cu sase. Presupunand ca ai o slujba stabila, asta e suma minima din care ar fi trebuit sa faci un depozit special pentru situatii de urgenta.
Multe persoane subestimeaza incertitudinile vietii si nu tin cont de nevoia de a avea bani la dispozitie pentru evenimente neprevazute cum ar fi somajul, boala, incapacitatea de munca si urgentele familiale.
Daca ai o cariera mai putin stabila sau esti liber profesionist, este recomandat sa pui deoparte pana la 12 salarii. Daca nu ai economisit nici pe departe atat sau, mai rau, ai datorii – atunci cheltui mai mult decat iti poti permite.
2. Iti faci vacanta printr-un imprumut
Muncesti din greu si meriti acea vacanta, nu-i asa? Tine minte aceasta regula atunci cand vine vorba de credite: daca perioada de achitare este mai mare decat durata de viata a produsului, nu iti poti permite acel lucru.
Propune-ti sa economisesti bani pentru vacante cu mult timp inainte de a cumpara biletele sau de a face rezervarile – chiar daca intentionezi sa cumperi in rate pentru a-ti proteja achizitia. Ai grija sa platesti inainte de adaugarea dobanzii si fii realist in privinta tuturor cheltuielilor suplimentare precum bacsisul, parcarea, taxele pentru bagaje.
3. Nu iei in calcul decat platile lunare atunci cand cumperi o masina.
In afara de locuinta, masina este unul dintre cele mai scumpe lucruri pe care le vei achizitiona pe parcursul vietii. Desi este de inteles sa te concentrezi pe platile lunare atunci cand decizi cat iti permiti sa cheltui pe o masina, capacitatea de a plati lunar imprumutul nu inseamna ca iti permiti masina.
Daca ai dubii, ia in calcul durata imprumutului: Daca este mai mare de trei ani si nu iti garanteaza ca vei fi posesorul automobilului la final, iti risipesti bugetul. Aceleasi principii se aplica si pentru refinantarea imprumutului auto: daca refinantezi pentru ca dobanzile au scazut considerabil de cand ai inceput imprumutul, va fi o miscare inteligenta. Daca refinantezi doar pentru a scadea platile lunare, iar refinantarea inseamna ca maresti durata imprumutului, in realitatea nu economisesti – nu faci decat sa fortezi lucrurile. Ai obtinut o casa pe care ti-o poti permite dupa 30 de ani de ipoteca lunara fixa.
Daca te-ai gandit la tipul de locuinta pe care ti-l poti permite dupa un scenariu de 30 de ani de ipoteca, poate ca te confrunti cu mai mult decat iti poti permite. Alegand o ipoteca de 4% pentru 15 ani si o casa de 250 000 EUR, in comparatie cu un imprumut pe 30 de ani cu suma fixa, un proprietar ar putea economisi 97,020 EUR din dobanzi pe durata imprumutului. Mai mult decat atat, va detine casa in mai putin de doua decenii.
4. Ai avut o descoperire de cont de in ultimele 12 luni
Daca problemele cu banii sunt atat de mari incat trebuie sa te bazezi pe descoperirtul de cont pentru a-ti mentine stilul de viata, traiesti pe picior mare. Punct.
5. Ai depasit limita de credit.
Depasirea limitei de credit nu inseamna doar taxe peste limita. Intrucat scorul de credit se bazeaza in mare pe raportul datorie – utilizare (diferenta dintre suma disponibila si suma utilizata), scorul de credit scade atunci cand ai probleme cu achitarea datoriilor. Daca ti se aproba noi credite – inclusiv o ipoteca – dobanzile viitoare vor fi mai de mari pentru ca prezinti un risc mai mare pentru banca.
6. Ai datorii, insa platesti pe cineva sa faca un lucru pe care il poti face singur.
Esti prea ocupat sa faci curat, sa plimbi cainele, sa tunzi peluza sau sa iti faci manichiura? In timp ce unele cheltuieli nu pot fi evitate, o persoana cu datorii nu isi poate permite lucruri care (desi neplacute) ar putea fi facute acasa. In loc sa platesti pe altcineva pentru aptitudini pe care le detii si tu, indeplineste singur sarcinile si economiseste pentru a plati datoriile, a-ti construi fondul de urgenta si a contrui fondul pentru pensionare.
Foto: 401(K) 2013
Deprecated: Function link_pages is deprecated since version 2.1.0! Use wp_link_pages() instead. in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-includes/functions.php on line 6114