Conturile de economii
18 January 2010Conturile de economii au caracteristici asemanatoare cu cele curente dar au o dobanda mai mare pentru sumele din cont, uneori comparabila cu cea de la depozite.
Ce avantaje avem daca economisim folosind conturile de economii:
1. Avem acces la bani oricand spre deosebire de depozitele la termen unde avem acces la bani doar la termen daca nu dorim sa suportam penalitati.
2. Beneficiem de o dobanda mai mare decat in cazul conturilor curente, de obicei platita lunar la sfarsitul lunii.
3. Unele banci ofera si posibilitatea de a face tranzactii din acveste conturi si pot fi accesate si prin internet banking
La ce trebuie sa fim atenti cand alegem un astfel de cont:
1. Comisionul de administrare cont. In privinta acestuia exista doua practici in piata bancara romaneasca: fie nu se percepe un comision de administrare a contului de economii dar sunteti obligati sa aveti si un cont curent care are acest tip de comision, fie se percepe un comision de administrare fie pentru cont fie pentru altceva legat de cont (de exemplu card bancar). Acest comision va va reduce veniturile din dobanzi. De exemplu daca aveti un comision lunar de 3 RON si o dobanda de 9% la disponibilul in cont, daca mentineti in cont 1000 RON veti primi dobanda 7.5 RON din care se va scadea comisionul de administrare si veti ramane doar cu 4.5 RON adica echivalentul unei dobanzi anuale de aproximativ 5.4%. Randamentul astfel obtinut va fi cu atat mai mic cu cat sumele din cont vor fi mai mici. In acest caz este mai rentabil sa alegeti un cont ce va ofera o dobanda mai mica, de exemplu 8% dar un comision de administrare de 1.5 RON care la aceeasi suma (1000 RON) va va aduce un randament anual de aproximativ 6.2%.
2. Suma minima necesara pentru deschiderea unui astfel de cont. Sunt unele banci care cer depunerea unei sume minime pentru deschiderea unui astfel de cont. Aceasta suma minima trebuie pastrata pe toata perioada existentei contului si de obicei pentru aceasta suma minima se ofera o dobanda similara cu cea de la contul curent. Cu cat aceasta suma este mai mare cu atat randamentul obtinut pentru acel cont de economii va fi mai mic (in cazul in care dobanda acordata acestei sume este mai mica decat cea acordata pentru sumele depuse suplimentar). De asemenea trebuie sa fiti siguri ca nu veti avea nevoie de suma respectiva curand, pentru ca daca veti avea nevoie va trebui sa inchideti contul de economii.
3. Comisioanele de retragere. In cazul majoritatii bancilor de pe piata romaneasca veti avea de platit un comision de retragere in cazul in care veti folosi banii dintr-un cont de economii. Din aceasta cauza de multe ori este mai bine fie sa transferati banii de care aveti nevoie pe un card bancar si sa faceti platile prin acesta sau sa faceti plati prin ordin de plata, de preferat in aceeasi banca (intrabancare) pentru ca acestea din urma de cele mai multe ori nu sunt comisionate.
O idee interesanta de folosire a acestor conturi este situatia urmatoare:
1. Primesc salariul pe data de 1 a lunii
2. Am de platit rata la credit pe data de 25, gazele, electricitatea si intretinerea apartamentului pe data de 20 si mai fac cumparaturi de alimente de 4 ori pe luna (sa zicem in 7, 14, 21, si 28 ale lunii).
3. La inceputul lunii imi trec banii alocati pentru platile de mai sus in contul de economii.
4. Pe 7 imi trec sumele necesare pentru cumparaturile saptamanale pe card si ma duc la cumparaturi (in cazul in care nu am un card asociat contului de economii.
5. Pe 14 fac acelasi lucru ca la pasul 4.
6. Pe 20 fac transfer fie in contul de card daca doresc sa platesc cu cardul, fie platesc utilitatile prin ordin de plata, majoritatea bancilor oferind gratuit serviciul de plata de utilitati.
7. Pe 21 fac acelasi lucru ca si la pasul 4.
8. Pe 25 platesc rata creditului prin ordin de plata.
9. La sfarsitul fiecarei luni voi incasa dobanda.
Daca aveti si alte modalitati de a economisi bani scrieti-le mai jos. Daca vrei sa afli alte metode de a avea mai multi bani la pensie apasa aici.
Deprecated: Function link_pages is deprecated since version 2.1.0! Use wp_link_pages() instead. in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-includes/functions.php on line 6114
30 January 2010 la 12:08 pm
dezbaterea publica nu va mai avea loc pe marginea legii pensiilor? O graba suspecta a guvernului.nu se respecta principiul UNICITATII.pensiile nerusinate vor ramine pentru sustinatorii regimului si pentru organele de represiue.Am doua propunerii pentru noua lege :ART.99 referitor la sporurile acordate delege ptr. munca in grupe superioare de munca;;aceste sporurii sa fie acordate tuturor pensionariilor care au lucrat in grupele 1si 2 respectiv condtii speciale si deosebite indferen de data iesrii la pensie.
30 January 2010 la 12:24 pm
2 VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE SA FIE LEGATA DE SALARIU MEDIU BRUT PE ECONOMIE CONF. LEGII 250/19 O7 2007.MOTIVATIE;Romania in curind va ridica nivelul de trai al tuturor cetateniilor sai inflatia va scadea sub 2procente salariu mediu pe economie va creste sigur cu peste 10 procente deci vor creste implicit si venituriile pensionariilor olegare apunctului de pensie de valoare inflatiei va condamna pensionarul la stsgnare economica si saracie
4 February 2010 la 11:45 am
eu am alta propunere si anume ca baronii care conduc sindicatele sa faca ce este necesar pentru a reveni la sistemul de pensii comunist , in care se acorda 80% din media veniturilor pe ultimii 5 ani (sau 5 ani la alegere ) . in acest fel nu va fi nevoie sa fim umiliti facand punctaje in care avem surpriza sa constatam ca pe anii dinainte cu 30 sau 35 – am realizat unpunctaj de rahat , adica sub un punct pe an . iar pensiile speciale sa fie eliminate si facute publice . sa nu mai existe contracte , legi sau alte acte <> dar platite din bani publici .
5 February 2010 la 10:52 am
sunt de acord cu dl. gogu in ambele puncte
5 February 2010 la 6:02 pm
Daca solutia este cu Bancile, clar nu este SIGURA.
9 February 2010 la 4:10 pm
VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE SA FIE LEGAT DE SALARIU MEDIU BRUT PE ECONOMIE IN CAZ CONTRAR PENSIONARII SUNT CONDAMNATI LA SARACIE ,AM FOST MINTITI SI DE DATA ACEASTA CA VA FACE DREPTATE IN LEGEA PENSIILOR,
NU MAI AVEM SPERANTA SA CREDEM IN CEVA ADEVARAT, TOTUL ESTE O BATAIE DE JOC.
15 February 2010 la 6:31 pm
Nu cred ca parlamentarii nu stin sa-l adune pe 2 cu 3 sa-si dea seama ce suma este necsesara pentru traiul decent,daca nu calculeaza aceasta,atunci sa primeasca si ei cativa ani sa se invete minte.
22 February 2010 la 1:44 pm
pt. pensiile exagerat de mari era suficient sa fie impozitate.
3 March 2010 la 11:15 am
sa se revina la sistemul de pensionare, la calculul pensiilor ca pe timpul comunistilor adica omul sa-si aleaga 5 ani din activitatea sa si sa i se dea 80% din totalul celor 5 ani sau ei bine ..80% din ultimii 5 ani cumulati: parintii mei asa au primit si o duceau bine nu erau cersetori in propria tara mai ales cind au imbatrinit ….Nu mai pierdeti timpul cu fel de de fel de legi …se rasuceste Ceausescu in mormint
15 March 2010 la 1:24 pm
O instiinare pentru cei care cred gogomaniile si aberatiile guvernantilor referitor la pensiile asazis nesimtite:
– militarii, politistii si celelalte structuri de aparare au PENSII DE SERVICIU, deci nu pensii sociale, de stat sau de alta natura;
-pensia de serviciu se acorda si in celelalte state ale uniunii europene, la fel;
-tot ceea ce se vehiculeaza le tv. si in presa este o mare dezimformare si incitare la ura intre cetateni, pentru ca acest guvern de mafioti si NEROMANI sa ingenun cheze tara oligarhilor occidentali;
-de ce nu se arata ce pensii au juristii, toti marii magistrati care sunt pusi sa aplice legea, nu sa se chinuie sa scoata basma curata pe hitii si interlopii ordinari, pentru care tara plateste deja amenzi pentru aplicarea gresita a legilor , si mai nou, parlamentarii ce dorm la sedinte;
Asa ca , cetateni, lasati elucubratiile referitoare la pensiile mari pe care le-ar avea structurile de aparare , caci acestia v-au scos din mocirla la inundatii, cutremure si alte evenimente, ganditiva ca fiecare cetatean are in familie um fost sau actual militar( politist, pompier, si altii), care va sustin financiar, contriubuie la taxe si impozite, la comert si eventual, la nevoie va ajuta cum stie si a invatat, asa ca lasati armata sa -si faca treaba , caci o sa ajungeti si voi , la timp, cam in aceeasi situatie, mai cititi si informati-va si din alte surse, nu plangeti in fata tv-ului sau la sedintele de partid….. succes la gandit normal.
15 March 2010 la 4:13 pm
sint de acord cu ce a spus gogu este foarte adevarat sint de acord cu el
15 March 2010 la 4:15 pm
credeti ca se va face dreptate vreodata tot asa o sa fie umilinta mereu
17 March 2010 la 5:50 pm
D-LOR este cazul sa se revinala vechiul sistem de calcul si stabilire al valorii pensiei-Legea Nr.3/1977,adica omul sa-si aleaga 5 ani din activitatea sa si sa i se dea 80% din totalul celor 5 ani sau ei bine ..80% din ultimii 5 ani cumulati: Eu asa am avut calculata pensia si o duceam bine nu eram cersetor in propria tara, mai ales cind au imbatrinit ….Nu mai pierdeti timpul cu fel de de fel de legi ca sunteti mai raidecat fostii comunisti. Ati vandut averile facute si cu munca noastra si acum va laudati ca aveti averi prin desteptaciunea voastra.
20 March 2010 la 8:18 pm
legea pensionarii e prost facuta.e foarte bine ca punctul de pensie sa reflecte cotizatia efectuata din prima luna de cotizare ,pana realizezi 35 de ani de cotizatie, apoi poti sa stai mult si bine in sistem dar sa ramai cu acelas punctaj pe care lai realizat in luna cand ai realizat cei 35 ani.deasemenea in legea pensiei exista o mare discriminare ptr.personalul care lucreaza in ture si varsta de pensionare i se calculeaza la fel ca celui ce lucreaza numai de zi, pentru cei ce nu stiu tura inseamna sa lucrezi in flux continuu, schimbul 1,2,3,indiferent ca e sambata ,duminica,zile de an nou,de paste,de craciun sau alte sarbatorii cand totii stau acasa. uzura fizica si morala a unui lucrator de tura e inimaginabil de mare fata de resul personalului de zi. deacea zic ca legea pensionarii nu a cuprins si aceasta categorie..cinste mogulilor sindicalisti,,! deasemenea 65 de ani e o varsta mult prea mare ptr. speranta de viata a romanilor care lucreaza in productie, ptr.cei ce lucreaza in administratie sau alte sectoare de zi varsta e rezonabila, dar tinand cont ca am fost numai generatii de sacrificiu si aici ar fi cam mult. cu iesirea la pensie poturile ramase vacante pot fii ocupate de tinerii cu putere de munca….nu poti compara puterea de munca a unui lucrator care a lucrat 30-40 ani, cu a unui tanar care termina o scoala profesionala,un liceu sau o facultate…..astept replici.
22 March 2010 la 11:36 pm
bravo vilceanu si eu am un copil somer,sunt pensionar si cu toate ca am o pensie bunicica stau la bloc,dar nu ne ajung nici noua banii.sa se creeze noi locuri de munca pentru copii acestia,sa fie incadrati in locul nostru.-dar unde? guvernul asta a destabilizat toate strusturile.
4 April 2010 la 11:16 am
re la calculul pensiei ca in comunism, adica proportional cu 5 ani de cotizare la alegere, eu am senzatia multe pensii nesimtite chiar asa s-au obtinut, adica smecherasii, s-au blatuit cu angajatorul sa le bage salariu mare pe care poate nici nu-l primeau, tocmai in ideea de a isi asigura astfel o pensie dolofana…asa cred eu ca s-a facut, sau oricum ca se va face…garantat!!
de acord cu diferentierea conditiilor de pensionare pentru muncile cu grad mare de uzura;
nu inteleg cum vine treba cu pensiile de serviciu? adicalea de unde se platesc ele ? daca oamenii aceia au avut activitati mai uzante, mai stresante, asta trebuie cumva recunoscut si platit, dar nu cu scheme d’astea…
12 April 2010 la 10:20 am
ITM/ul sa-si faca datoria,SURPRIZA.
ESTE O SURSA IMPORTANTA DE SCOS BANII LA LUMINA
26 April 2010 la 9:04 am
nu se mai poate face nimic,paturile sociale au fost formate de pe timpul lui nea nelu,care ne-a vandut,iar legea 3/1077 a fost abrogata si nu v-a mai putea fi reactualizata itrucat fondul de pensii a fost diminuat cu pensiile private.nici pe acestea nu le lasa sa se dezvolte pentru ca nu mai au banii sa plateasca pensiile si scaunele functionarilor(3%)
2 May 2010 la 7:38 pm
Pensii penteru cei ce au muncit in fabrici sau pe ogoare? este o pretentie de ne acceptat.-la ce sa le foloseasca?
MILITIENII ,SECURISTII,MAGISTRATII,FUNCTIONARII CARE AU SUSTINUT TEROAREA SI AU AMENINTAT SI INTIMIDAT MERITA PENSII SIGURANTA SOCIALA PRIVILEGII SI UN CONFORT FINANCIAR.Voi cei multi si prosti tace-ti din gura si traiti in agonie si umilinta cat mai ave-ti de trait
10 May 2010 la 2:21 pm
Inca nu sunt pensionar,(mai am de muncit inca 13-15 ani) dar ma ocupa faptul, ca daca megem asa, si ajung la varsta de pensionare nu mai primim pensie deloc!
Intreb aica:oare se poate calcula valoarea reala!+dobinziile! a sumei platite de oricine, cine a lucrat cca. 40 de ani, o suma cu care defapt a creditat statul(fara dobinda!!!) si acuma se trazeste ca banii lui sau dus pe apa sambatei, si pus si simplu trebuie sa multumesca cu banii marunti ce primeste acuma.Nu este o hotie curata, acest fapt trist?
20 May 2010 la 9:51 am
Feri are dreptate, dar cine ia in seama ceea ce ne dorim noi cei multi,lor sa le fie bine .Toate legile pe care le-au adoptat au fost si sunt facute in interesul lor.
22 May 2010 la 6:52 pm
Daca dupa 44 ani pe cartea de munca rupe 15% in loc sa adauge 15% nu merita decat spanzurati amandoi pentru ca merita sa fie exemplu pentru viitorii conducatori.bestia si piticul sovietic sa dispara de pe suprafata pamantului cu odrasle cu tot.cu o sticla de ulei,cu o galeata ,a cumparat oamenii fara carte si cu carte ca sa le mearga bine excrocilor.
26 May 2010 la 9:50 pm
Feri are dreptate.Este evident ca in 35-40 de ani se strange o suma frumoasa. Daca fiecare salariat ar avea deschis un cont separat,ar putea sa urmareasca evolutia acestei sume.Sunt bani pe care ii da cu imprumut guvernului si la care se adauga catgoric dobanda, astfel incat in momentul pensionarii cetateanul stie ca in contul lui este suma XXX. De notat ca el nu retrage dintr-o data intreaga suma, ci isi ia esalonat, lunar, deci statul ii foloseste in continuare banii, care deci produc dobanda. Daca s-ar face un calcul, am vedea exact cam ce suma evem fiecare in momentul pensionarii. Unde apare hotia: banii sunt investiti de stat in afaceri nnerentabile, sau sunt dati in “pomeni electorale”, cu alte cuvinte sunt risipiti. NIMENI nu raspunde de modul in care sunt gestionati acesti bani. Nu vi se pare curios? Se afirma ca fondul de pensii practic nu mai exista, adica sacul s-a golit. Aceasta este tradare nationala si cei vinovati trebuie pedepsiti .Nu conteaza cati salariati cotizeaza acum, este un calcul fals, ei cotizeaza pentru viitoarea lor pensie. Pensionarii actuali DEJA au cotizat. Este ca si cum ma duc la banca, depun lunar niste bani, pe termen lung, sa zicem 35 de ani, deci banca se asigura ca eu nu retrag banii si dupa 35 de ani cand doresc sa incep sa scot BANII MEI, sa aflu ca banca a dat faliment si-mi da asa ceva, cat mai poate da.
3 June 2010 la 10:41 am
prin comentarile ce le facem avem posibilitatea sa ne mai descarcam sufletele amarate,de tot ceea ce se intampla. Doar atat si nimic mai mult.Noi le citim,noi comentam,noi facem propuneri pe care nu le baga nimeni in seama,noi speram(e bine ca mai speram)si pana la urma,anii trec,viata se duce iar cand vine tanti aia cu coasa si na ia in imparatia ei,guvenanti se bucura:-NO CA AM MAI SCAPAT DE UNUL!!!(1/3 din fostii mei colegi de munca sau dus pe lumea cealalta fara sa se bucure macar de un singur an de pensionare)Amu vreau si eu sa fac o propunere,si anume:in situatia in care un membru dintr-o familie moare inainte de pensionare si are vechime suficienta,sotia sau sotul sa primeasca,integral, pensia decedatului,cel putin o perioada de 5 ani de zile.
3 June 2010 la 4:13 pm
Ma tot uit la televizor si ma minunez cum se castiga azi salariile si pensiile. Am 42 de ani lucrati in domeniul financiar-contabil,in conditii in care vad ca foarte multi pensionari au uitat. Primul meu serviciu a fost la Banca de Stat a Romaniei ca numarator de bani.Aceasta slujba ar fi trebuit sa intre la “conditii deosebite a grupei de munca” pt. ca numaram banii manual si pe cei de hartie, cat si monedele metalice. Inghiteam la praf si microbi ca la sfarsitul unei zile de lucru( de la 5,30 dim. pana la terminarea programului care se intindea uneori si pana la orele 17-18 seara) nu mai puteam vorbi si nici nu mai aveam saliva in gura sa scuipam praful depozitat in gat.Nu ni s-au achitat nici o ora in plus stata peste programul de 8 ore. Apoi am parasit sistemul bancar din cauza salariilor foarte mici care erau in anii 1959-1990,cautand un trai mai bun,dar in birouri stateam cu cojoacele pe noi, scriam cu manusi ca sa nu inghetam. Nu spune nimeni ca la aceste conditii ar trebui sa primim bonus pt. cei care au lucrat in aceste conditii pana in 1989, nu sa ni se ia si din cat am muncit cinstit 6 zile pe saptamana, iar duminica eram dusi la munci patriotice. Stateam noptile si faceam mancare pt. ca sa avem ce sa mancam a doua zi.
Acum se lucreaza in conditii deosebit de bune, in caldura si aer conditionat, salarii care nici in tarile dezvoltate nu sunt. Domnule Basescu si Boc ar trebui sa va crape obrazul de rusine pt. masurile de distrugere a pensionarilor si a populatiei Romaniei. Imi era mai bine cand primeam alimentele “rational” ca acuma , cand, nu-mi mai pot permite nimic din pensia mea. Toata se duce pe cheltuieli cu serviciile, care au ajuns un lux in Romania, pt. mancare ramanand cam ce oferi unor caini de rasa.Romanii nu suntem uniti, iar pasivitatea ne costa cu riscul de a ramanae si fara bruma de pensie amarata si muncita cinstit. Treziti-va romani!!!.
3 June 2010 la 4:18 pm
Multumesc in cazul in care , comentariul meu v-a fi dat mai departe
10 June 2010 la 9:35 am
sistemul de calcul al pensiilor sa se faca in functia de cat a cotizat fiecare cetatean,
sa se renunte la modul de calcul al pensiilor speciale, care nu sunt corecte, fiecare sa orimeasca in functie de cotizatia sa.
10 June 2010 la 9:36 am
cunosc oameni cu mai putina pregatire de ex. muncitori, care au o pensie mai mare ca un inginer;
24 June 2010 la 9:21 am
Tot ce se spune aici, din păcate, nu este citit de cine ar trebui. Şi chiar dacă ar citi şi aceştia,credeţi că ar lua o măsură să depăşim criza actuală??? Dacă la începutul lunii erau atâţia oameni disperaţi, să ne imaginăm câţi sunt acum, după două săptămâni şi câţi vom mai fi cu trecerea timpului, simţind aplicarea efectivă a cruntelor măsuri trimise înainte ca buzduganul zmeului din poveste. Mulţumim conducerii de partid şi de stat care s-a îmbogăţit de pe spinarea noastră, profitând de oprtunităţi pe care le-au avut fiind în locurile unde i-au situat voturile noastre timp de 21 de ani! Noi ceilalţi care am muncit fără întrerupere toată această perioadă, dar în locuri obişnuite, de ce nu avem posibilitatea să trecem în declaraţiile de avere câştiguri care să ne permită să ne facem o căsuţă modestă ca aceea a D-lui Videanu??? Nu e clar că îmbogăţirile nu au fost făcute din salarii normale şi cinstite, fără alte “bonusuri”???
Şi dacă ne trezim acum ce putem să mai facem???
13 July 2010 la 2:21 pm
Normal.Pensia nu o iei numai functie de studii. Sotul meu a muncit pe platforma maritima 25 ani. Si contributia lui la sistemul de pensii a fost cat un salariu minim pe economie. Basca contributiile, sanatate, impozit pe venit, somaj,etc.. Toate se ridicau pana in 2004 la 60% din venit.
Asa ca…. Statul si nici voi astia tineri nu ne dati nimic!
Ar fi bine ca inainte sa va aratati atat de atotstiutori, sa mai studiati. Vedeti-va mai intai cum va organizati dv. viata proprie viitoare.
Anii trec repede! Va treziti la 50 ani ca nu va mai angajeaza nimeni, ca aveti cativa ani de vechime si o sa cersiti ajutor de stat.Astia sunt cei pe care ii sustineti din contributii!
Pt. ca v-a convenit sa lucrati la negru. Si banii castigati, in loc sa-i investiti, ii cheltuiti pe masini luxoase sau case imense(ca asa ati vazut in filmul X sau la vecinulY).Mancati fasole , cartofi si varza de la mamica de la tara, spunand ca mancati “ECO”.
19 July 2010 la 12:13 pm
Ma uit pe TV la toate canalele care dezbat problema pensiilor si pensionarilor,citesc pe internet articolele care sunt tot pe aceasta tema si ma minunez de tot ce spun fiecare uni pro alti contra,etc.Fiecare grupare socioprofesionala sustine ca este o grupare speciala si merita o pensie mai speciala,dar si noi pensionarii care am muncit pe mare pe navele Navromului,sau pe alte nave ale altor tari cind flota sa desfintat de ce nu avem dreptul la o pensie speciala ca la fel ca si navigatorii aerului am fost supusi multor eforturi si privatiuni. plecati de linga familii cu lunile si chiar cu anii,nu stim cind au crescut copii.Am iesit la pensie dupa 40 de ani la limita standard de vista cu cotizare standard la fondul de pensii cu o pensie actualmente de 687 de ronisi am nedumeriri la felul cum s-a calculat aceasta pensie pentru ca am colegi de nava care s-au pensionat anticipat in 2000 cind s-a desfintat NVROMUL si au pensii mai mari ca mine care m-am pensionat in 2007(pina in acest moment eu cotizind pentru pensionare,iar e nu).Am colegii care au avut functii inferioare (timonier)care au pensii de 1000-1100 de roni,iar comandantul meu care s-a pensionat in 2008 are o pensie de 800 de roni.Am intrebat la Casa Nationala de pensii si casa judeteana de pensii de ce asa si nu mi s-a raspuns.Ce este de facut?????????>>>>>>>>>>>>>>>
19 July 2010 la 12:29 pm
Eu consider ca ar trebuii sa se recalculeze toate pensiile si cele de lus dar si celelalte care au avut alt sistem de calcul(ultimile salarii ,suma slariilor pe ultimile luni,sau ultimii ani ,ma rog,etc) Calculul pensiei sa fie unic sa fie acelas pentru totii pensionarii tarii si sa reflecte cit a cotizat pentru aceasta pensie.Nu am nimic cu cei care au o pensie sociala de 350 de lei,dar asta sa fie numit ajutor social si sa se dea de la bugetul de stat si nu din fondul de pensii..As mai propune ca pensionarul supravetuitor sa primeasca pensia lui si jumatate din pensia sotului/sotiei, asa este in alte tarii ale Uniunii Europene,si daca suntem europeni pentru magistrati,pentru politie ,armata,parlamentari,etc sa fim europeni si pentru pensionari.Regret ca suntem dupa 20 de ani in stare de faliment intreaga populatie mai putin o mina de alesi,familiile lor si prieteni lor,iar majoritatea populatiei saracita intro tara bogata dar furata sistematic de cei care ne-au condus PSD,PNL,PNTCD,PC,UDMR,PDL,Alte minoritai,etc. RUSINE RUSINE RUSINE ca o tara fara o datorie ba din contra cu banii de laut de la altii (alte tarii:IRAK,LYBIA,EGYPT, ETC).si acum cu datorii de miliarde de euro la FMI,Banca mondiala UE,etc
19 July 2010 la 12:45 pm
Am fost si un mic intreprinzator aveam 4 salariati eu si sotia si doi studenti angajati care primeau salarii si isi permiteau sa-si plateasca facultatea dar am inchis activitatea firmei ca taxel de stat si cele locale, forfetarul pe o firma care nu produce fiind cu activitaea inchisa,etc Din februarie pentru ca era o promotie la Raiffaisen Bank ca se face 4 extrageri si as putea cistiga o pensiesuplimentara (una a fost facuta si nu am avut noroc; a cistigat o persoana din Slobozia), m-am transferat la Raiffaisen Banc cu cardul de pensie si o perimesc acolo.Mai am 3 sanse,poate voi avea noroc,am dreptul sa sper.La ora actuala desi am 63 de ani vreu sa plec din nou pe mare,singura solutie sa pot traii decent eu cu sotii mea si nepotica,ficele fiind la casa lor cu cheltuielile si problemele lor.Este scandalos de rusinos ca POLITICIIENII,Prlamentarii, Conducatorii nostrii isi vad numai de problemele lor nu de noi populatia acestei tarii.RUSINE de 3 ori RUSINICA>
28 July 2010 la 9:12 am
COMENTARIILE SINT TARDIVE-dar necesare
acum 20 de ani majoritatea am tacut si ei au aprobat ce au vrut.
astazi dupa acumulari legale incepem sa ne trezim.
mai bine mai tarziu decat -niciodata.
fiecare popor isi merita soarta pe care si-o face singur.
8 August 2010 la 10:25 pm
in loc sa va plange-ti,cei care mai aveti timp alegeti-va un fond de pensii privat,nu vedeti ca sunt tot mai putin cei care muncesc in sistem,adica cu carte de munca,de unde fonduri de pensii,de la stat?FACET-VA PENSIE PRIVATA SI O VETI DUCE CA CEI DIN OCCIDENT nu tine-ti banii la saltea sau in alte conturi
8 August 2010 la 10:28 pm
Uitati-va ce se intampla in occident pensia este de 40% din salariul de pe cartea de munca ,tot ce se intimpla in afara vine si la noi
5 March 2016 la 11:11 pm
Interesant, e bine de stiut.