De ce a aparut sistemul privat de pensii?
13 October 2012
Nu multa lume stie, dar sistemul public de pensii nu are mai mult de o suta de ani vechime. Sistemul public de pensii din Romania se bazeaza pe redistribuire, adica statul ia de la fiecare angajat un procent din venit, respectiv 10,5% din venitul brut pana in 2008. Acesta strange acesti bani intr-un fond de pensii si din acel fond plateste pensiile. Angajatii nu contribuie pentru viitoarele lor pensii ci pentru cele ale pensionarilor din momentul respectiv. Valoarea pensiilor este stabilita in functie de numarul de pensionari raportat la numarul de angajati. Cu timpul insa numarul angajatilor a devenit din ce in ce mai mic iar cel al pensionarilor a tot crescut. Prin urmare fondurile din care statul plateste pensiil au devenit din ce in ce mai mici. Concret, daca in 2010 un angajat sustinea un pensionar, pana in 2050 un angajat ar trebui sa sustina 4 pensionari. Aceasta situatie nu se intampla doar in Romania ci si in alte tari din Europa.
Observand aceasta tendinta, statul si-a cautat un aliat pentru plata pensiilor din viitor si a apelat la companiile private. Incepand din 2008, doua procente din salariul brut al fiecarui angajat au fost redirectionate catre un fond de pensii administrat privat. Astazi procentul este de 3,5%. Restul de 7% se duc in continuare la pensia publica. Revenind la sistemul privat, implementarea lui inseamna ca angajatii de acum care au aderat la un fond de pensii administrat privat vor avea doua pensii: una de la stat si una de la privat.
Este important sa stii ca daca ai sub 35 de ani si esti la prima ta angajare in primele 4 luni poti sa iti alegi un fond de pensii. Daca nu il alegi singur vei fi repartizat aleatoriu. Asa ca mai bine alegi tu administratorul si agentul care sa-ti raspunda la toate intrebarile legate de pensia ta privata obligatorie. Acesta este pe scurt sistemul de pensii obligatorii.
Deprecated: Function link_pages is deprecated since version 2.1.0! Use wp_link_pages() instead. in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-includes/functions.php on line 6114
22 October 2012 la 3:20 pm
Interesant articolul, am aflat informatii utile! Multumesc!
1 January 2013 la 10:57 am
[…] a cautat o solutie pentru plata pensiilor din viitor si a apelat la sistemul de pensii private. Incepand din 2008, doua procente din salariul brut al fiecarui angajat care la acel moment avea […]