De ce am nevoie si de pensia facultativa
25 November 2012
Daca vrei sa ai un venit cat mai bun la varsta pensionarii, ar trebui sa iei in calcul o pensie facultatitva care se adauga pensiei de la stat si celei private obligatorii. Uite cinci avantaje ale pensiei facultative:
1. Ai mai multi bani la pensie. Cu cat contributia ta e mai mare cu atat pensia va fi mai mare.
2. Nu platesti impozit. Suma cu care contribui individual se reduce din impozitul pe venit, in limita maxima de 400 Euro/an. Daca la fondul tau de pensii facultative contribuie si angajatorul tau pentru tine, contributia lui se deduce si ea din impozitul pe venit, in incepand de la 1 Ianuarie 2012, este scutit de la plata asigurarilor sociale tot in limita a 400 Euro/an.
3. Banii tai raman ai tai. Suma acumulata in contul tau va fi la dispozitia ta dupa implinirea varstei de 60 de ani.
4. In cad de invaliditate pentru afectiuni care nu-ti mai permit sa muncesti ai acces la banii din cont.
5. Iti alegi singur fondul de pensii, nivelul contributiei si perioada. In Plus, daca angajatorul vrea sa contribuie si el cu ceva, e binevenit sa o faca. Pensia facultativa poate fi un beneficiu important la angajare, asa cum sunt abonamentele la clinici private sau tichetele de masa.
Si nu in ultimul rand beneficiezi de protectia oferita de sistemul de pensii, toti administratorii fiind incurajati sa investeasca banii participantilor cat mai bine. Rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii se compara cu rata minima de rentabilitate a fondurilor din piata. Daca un fond performeaza mai putin decat celelalte din piata timp de 4 trimestre consecutive, administratorul iese de pe piata, iar banii tai se duc intr-un alt fond.
Daca vrei sa contribui la un fond de pensii facultative, trebuie sa ai un venit, fie un salariu, fie din activitati independente profesionale sau agricole si poti contribui cu cat vrei tu, intre o suma minima stabilita de fiecare administrator si 15% din venitul lunar brut.
Pensia facultativa se acorda cand indeplinesti 3 conditii: ai implinit 60 de ani, ai platit cel putin 90 de contributii lunare iar in contul tau ai acumulat suma minima prevazuta de lege.
Cum imi fac pensie facultativa? Iti alegi un fond de pensii si un administrator si apoi vorbesti cu un agent de marketing. Iti anunti angajatorul. El se poate ocupa si de plata contributiilor tale si, in plus, poate contribui si el la viitoarea ta pensie facultativa. Cu cat anunti mai repede, cu atat mai bine, cu cat contribui mai mult cu atat va fi si pensia mai mare.
Deprecated: Function link_pages is deprecated since version 2.1.0! Use wp_link_pages() instead. in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-includes/functions.php on line 6114